MobileJawi 2.0 Untuk Android Dilancarkan

MobileJawi 2.0 untuk Android kini tersedia untuk kemas kini dan muat turun melalui Google Play. Versi baru aplikasi papan kekunci Bahasa Melayu ini juga boleh dimuat turun pada peranti Huawei melalui AppGallery.

Aplikasi ini kini PERCUMA untuk semua pengguna!

MobileJawi 2.0 Untuk Android
MobileJawi 2.0 Untuk Android

Pengguna dengan peranti yang menggunakan Android 5.0 atau yang lebih tinggi boleh mengemas kini atau memuat turun MobileJawi dari salah satu gedung aplikasi mulai hari ini! Untuk prestasi terbaik, Android 6.0 atau yang lebih tinggi disyorkan.

MobileJawi merevolusikan input teks Bahasa Melayu dalam tulisan Jawi dengan membolehkan pengguna menaip biasa dengan skrip Rumi.

Ia mempunyai tiga papan kekunci untuk Bahasa Melayu: Papan kekunci QWERTY standard, papan kekunci Jawi dan papan kekunci Rumi➙Jawi. Rumi➙Jawi membolehkan pengguna memasukkan teks bahasa Melayu dalam Jawi dengan menaipnya dalam Rumi dengan papan kekunci QWERTY yang biasa. Ia menterjemahkan teks Rumi ke Jawi dengan cepat. Pengguna dapat melihat output semasa mereka menaip. Pada masa yang sama, MobileJawi juga melakukan pembetulan kesalahan dan memberi cadangan untuk perkataan yang dieja dengan salah.

Semua papan kekunci MobileJawi merangkumi cadangan, pembetulan automatik dan ramalan kata seterusnya! Di samping itu, papan kekunci QWERTY dan Rumi➙Jawi akan memperluas kata singkatan dan SMS bahasa Melayu kepada ejaan yang penuh — dan, apabila diperlukan, menukarnya menjadi Jawi.

Selain bahasa Melayu, ia mempunyai papan kekunci untuk bahasa Inggeris dan Arab.

Oleh kerana papan kekunci dibangunkan berdasarkan Android Open Source Project dari Google, kesemua papan-papan kekunci MobileJawi merupakan kaedah input untuk seluruh sistem. Ini bermaksud, pengguna boleh menaip dengan papan kekunci ini terus ke aplikasi apa-apa pun. Tidak perlu memotong dan menampal teks.

Maklumat lebih lanjut mengenai papan kekunci disediakan dalam halaman MobileJawi di Google Play.

Video pendek yang menunjukkan pengendalian Rumi➙Jawi dalam MobileJawi 2.0 Untuk Android juga terdapat di YouTube:

Artikel berkaitan:
1. MobileJawi 2.0 – Ujian Beta!

Pautan:
1. MobileJawi dalam Huawei App Gallery

One comment

Comments are closed.